Bramborová polévka s houbami

Bramborová polévka s houbami patří mezi neojblíbenější polévky, které česká kuchyně nabízí. Většina z nás si bez ní českou kuchyni ani nedokáže představit. Jak ji ale správně uvařit?

Bramborová polévka s houbami

zdroj: www.pixabay.com

Bramborová polévka s houbami

Ingredience: brambory, houby (sušené nebo čerstvé), máslo, mouka, sůl, petrželka a kmín

Nejdříve si připravíme brambory, které oloupeme a pokrájíme na menší kostičky.

Poté v hrnci smícháme máslo s moukou a usmažíme jíšku. Jíšku zalijeme vodou (studenou) a vše prošleháme, ochutíme solí, kmínem a počkáme, než se základ začně vařit. Do polévky přidáme oloupané brambory.

Rozpálíme pánev, rozpustíme na ní máslo a podusíme nakrájené a očištěné houby. Houby nezapomeňte osolit, aby měly chuť!

Polévku vaříme, dokud nám nezměknout brambory. V momentě, kdy jsou takřka měkké, přidáme houby a necháme dovařit. Nakonec dozdobíme petrželkou a můžeme podávat.

Bramborová polévka s houbami – zajímavosti a tipy

  • bramboračka je polsky Kartoflanka a německy Kartoffelsuppe
  • když si chcete bramboračku udělat ve zdravé verzi, nepřidávejte jíšku, ale rozmixujte brambory
  • k bramborové polévce s houbami se hodí čerstvý chléb, případně se do ní dají přidat i krutony
  • existuje nespočet verzí a receptů bramboračky, dá se říci, že se v každé domácnosti vaří jinak
  • do bramboračky se dá přidat i zbytek houbové omáčky a pak nemusíte přidávat jíšku a houby
  • při vaření bramborové polévky lze použít vývar místo vody

Podívejte se, jak bramborovou polévku vaří známý šéfkuchař z oblíbeného pořad Ano šéfe! Zdeněk Pohlreich.

Bramborová polévka s houbami patří mezi tradiční česká jídla, ale lze ji uvařit mnoha různými, i moderními, způsoby. Jeden z nich ukazuje i Zdeněk Pohlreich ve svém videu. Podělte se s námi i vy o váš rodinný recept v komentářích, abychom se mohli navzájem inspirovat.

Pokud se vám stává, že nemáte na vaření dostatek času a rádi byste si ho ulehčili, přečtěte si články Tipy na oběd – 3 snadné, rychlé a chutné recepty a Jak ušetřit čas v kuchyni.

Napsat komentář

Jméno *
Email *
Webová stránka